Serverbeheerder

De taak van een serverbeheerder is een belangrijke. Als je een onderneming van een redelijke grootte hebt, ben je vast bekend met hoe ingewikkeld het serverpark kan zijn. Niet alleen op het gebied van hardware, maar ook op het gebied van software moet er natuurlijk van alles geregeld worden. Om optimaal van je servers gebruik te maken, is het slim om een serverbeheerder in te huren. Deze persoon kan ondersteunen bij het ontwerpen van de servers, en zal later een ondersteunende rol op zich nemen. Waar moet je nu aan denken als je ervoor kiest een serverbeheerder in te huren?

Op afstand of op locatie
Net als geldt voor de taken van een systeembeheerder kunnen de taken van een serverbeheerder grotendeels op afstand worden uitgevoerd. Dit staat ook wel bekend als remote serverbeheer. Bij remote serverbeheer worden de servers van een bedrijf gemonitord en voorzien van updates. Zonder dat je het doorhebt, worden de servers continu beveiligd en gecontroleerd. Serverbeheer op afstand is vaak heel voordelig, maar je kunt je afvragen of het niet voor communicatieproblemen zorgt.

Als je een serverbeheerder inhuurt om op locatie te komen werken heb je altijd iemand in de buurt die zich over jouw servers ontfermt. Door korte communicatielijnen aan te houden kunnen storingen direct worden aangepakt. ‘Het beste van twee werelden’ is in dit geval het periodiek inhuren van een serverbeheerder. Als je slechts eens in de zoveel tijd ondersteuning nodig hebt, is dit een erg voordelige en handige oplossing.

Wat doet een serverbeheerder wel en niet?
Een serverbeheerder heeft als voornaamste rol om het netwerk van servers goed te laten functioneren. Hierbij hoort de beveiliging en onderhoud, maar ook wanneer de servers uitgebreid moeten worden is de serverbeheerder de eerste persoon die aan de bel trekt. Er wordt goed geluisterd naar de wensen van de gebruikers, maar een serverbeheerder heeft niet als taak ieder ICT probleem op te lossen.

Server storingen
Opeens, uit het niets, gebeurt het: je computer valt uit of reageert niet meer. Een server storing dus. Er zijn niet veel dingen die zo vervelend zijn als dat, zeker als je even goed aan het werk was, al een heleboel gedaan had en nu alles ziet verdwijnen zonder dat je er nog wat aan kan doen. Gelukkig zijn er wel manieren om server storingen te voorkomen, de gevolgen ervan te beperken en, wanneer dat alles om één of andere reden toch niet gelukt is, je zo snel mogelijk weer op gang te helpen. Wat hiervoor nodig is, is een systeembeheerder en/of wat tekstuele hulp. Dat laatste kunnen wij je bieden, voor dat eerste zal je zelf moeten zorgen.

Server storingen voorkomen
Het beste is natuurlijk als je server storingen voorkomt, daar je dan ook niet de gevolgen ervan hoeft te dragen. Een aantal zaken dragen hier aan bij. Ten eerste is een regelmatige controle van de servers en computers op zich van belang, op hun algemene werking dus. Iets wat ook goed gecontroleerd moet worden, is de werking van de anti-virus en anti-spyware programmatuur. Daarnaast moeten geregeld updates gedownload worden voor bijvoorbeeld besturingssystemen. Tot slot moet je er ook rekening mee houden dan er vaak onnodig veel rotzooi op personal computers staat zonder doel. Verstandig is het dan ook om deze bestanden en dergelijke te verwijderen, om de computers op te schonen dus. Dit draagt bij aan een juiste werking van een server.

Hulp bij server storingen
Als er dan toch een server storing voorkomt, die alles platlegt, dan is het handig als je een back-up helpt. Dit zorgt er misschien niet voor dat server storingen verdwijnen, maar wel dat de gevolgen ervan beperkt worden. Uiteraard is het wegnemen van zo’n server storing ook niet onbelangrijk, daar dit ervoor zorgt dat je opnieuw aan de slag kan. Ten eerste kun je proberen de computer af te sluiten en opnieuw op te starten. Helpt dit niet, dan is het mogelijk om je modem eens aan en uit te doen. Is de server storing er dan nog altijd, dan is het aan te raden om de systeembeheerder er bij te roepen.

Systeembeheerders vergelijken?
Wil je weten wat de kosten zijn voor het oplossen van computerproblemen en serverstoringen bij jou op kantoor? Kom dan vrijblijvend in contact met meerdere systeembeheerders en vergelijk het aanbod. Door de offertes van verschillende specialisten naast elkaar te leggen kun je besparen op de kosten die je moet maken. Vraag gratis systeembeheer offertes op.